Friday, April 27, 2012

Istanbul Trip 4

* segalanya di sini ~
Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia
nieyh aku just nk kongsi skit gambar dan info
sikit saja info daripada istanbul sana nun..
jauh kan istanbul..huhuhu...taw saja aku nieyh..buat2 bijak..hahaha
nieyh adalah perkongsian daripada Cikfrance kt aku tengahari tadi
waktu tempatan tengahari but waktu istanbul pagi lagih time tuh
yang kt bawah nieyh adalah sebuah Masjid yang glamor di istanbul
iaitu Masjid Biru....cantik dan menarik kan ^^
yang pastinya kt istanbul sana masjid betol banyak dan berdekatan
antara satu sama laen...dan apabila tiba masuk waktu solat
setiap masjid akan bergiliran untuk melaungkan seruan azam
siap tunggu turn tuh...maksudnya di sini ianya betol2 banyak masjid dekat2
dan info yang aku dapat dari cikfrance...umat manusia kt istanbul nieyh betol2 ramai
kiranya daripada atas kapal dah nampak orang ramai
bangunan kt sini pon dekat2..rapat2...di sana kan europ yang di iktirafkan 
negara maju..memang maju sangat..
dan untuk pengetahuan semua kebanyakkan masjid kt istanbul nieyh
asalnya daripada Church....pelik kan...
but inilah keunikkan yang ada di istanbul nieyh .....


 okey yang kt bawah nieyh pulak kalau dulunya
ianya di kenali sebagai Aya Sofia
but kemudian masyarakat isanbul menukarkannya kepada Masjid
dan sekarang ianya hanya lah menjadi sebahagian daripada Muzium di Istanbul.
dan yang pastinya tempat ini termasuk dalam 7 Wonders Of The World
bukan semua tempat taw nak dapat rekod macam nieyh
nnty aku nk request Rumah Mak Abah aku pon termasuk dalam wonders of the world tuh
hehehehe..sebab rumah ituh lah tempat aku dan family berlindung dari dulu
sampai ke harinieyh masih lagih sudi melindungi family aku
rezki Allah bagi  ^^



* alamirie.com *

6 comments:

  1. tp yg Blue Mosque tu bkn asal dr church tau.yg Ayasofya tu jer.sy trsalah phm ingtkn Blue Mosque pun penah jd church dlu.sorry for da mistake.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersalah sudah..hukhukhuk...

      Delete
    2. yer lah..kompius sebab g jengjalan xajak sy

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...